$htmlUtil.escapeAttribute(projecteImatgeTextAlt)

Foment de les monedes locals o complementàries

Desplegament de les monedes complementàries com a eina de desenvolupament local.

Fitxa tècnica

Àmbit:
Economies locals emergents
Data projecte:
10.2018
Estat:
En execució
Tipus:
Finançament, Projectes
Públic:
Ajuntaments, Emprenedors, Empreses
Temes:
Economia social i solidària, Emprenedoria i empresa, Ocupació i capacitació
Finalitat:
Donar a conèixer el potencial de les monedes complementàries com a eina de desenvolupament local a disposició de les administracions locals i de la societat civil. 

Descripció

El projecte vol generar informació sobre les monedes complementàries i posar-la a disposició de les administracions i els agents socioeconòmics del territori; organitzar jornades i activitats per donar a conèixer les experiències locals de moneda complementària, i donar suport al seu desplegament en aquells municipis metropolitans que emprenguin aquesta iniciativa. Té com a objectius generals localitzar, dinamitzar i transformar la naturalesa dels intercanvis mitjançant la posada en valor de les capacitats productives no monetitzades.

Les monedes complementàries són una eina de desenvolupament local que es pot emprar tant en economies fràgils com en territoris amb bons indicadors de renda i ocupació, on hi ha importants recursos infrautilitzats i sistemes de gestió ineficients. Pot ser una eina satisfactòria de desenvolupament per a les administracions locals en l'impuls al comerç local, l'atenció a col·lectius en risc d'exclusió, el foment de l'ocupabilitat local, la millora de les relacions veïnals, el suport al teixit associatiu, la gestió de residus, la recollida selectiva i la prevenció d'abocaments, entre altres competències.

Actualment, en el marc geogràfic del territori metropolità estan en funcionament tres monedes locals: la grama, moneda digital dissenyada per circular entre el teixit comercial, social i econòmic de Santa Coloma de Gramenet; el Rec, que canalitza una part de la despesa pública a l'àrea de l'Eix Besòs de Barcelona, i el Vilawatt, que consisteix en la creació d'un operador local d'energia i una moneda local per liderar el procés de transició energètica a Viladecans. Altres ciutats catalanes i europees tenen en marxa monedes locals com ara els Minuts, també presents al territori metropolità, ja que han estat adoptats al districte barceloní de Nou Barris. 

Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu dins dels programes de suport al desenvolupament local.

Entitats

Recursos

Accions

Compartir

Agència desenvolupament econòmic" activeplugins="displayfeatures" sendpageview="true">