Bretxa salarial mitjana del 20 %

Noticia 14.12.21

Neix l'Observatori de Gènere per recollir dades sobre les dones i el mercat de treball

L'AMB i el Consell Comarcal del Baix Llobregat han presentat aquest dimarts, 14 de desembre, l'Observatori de Gènere Metropolità. Es tracta d'una eina que, per primera vegada a la metròpolis de Barcelona, recull indicadors de la posició de les dones al mercat de treball, així com dels seus ingressos, de la bretxa salarial i de la pobresa. El seu primer informe dibuixa la situació de les dones metropolitanes a través de dades ja disponibles al Sistema d'Indicadors Metropolitans de Barcelona (SIMBA), a IDESCAT o a l'Observatori del Treball i Model Productiu, entre d'altres.

Alguns dels indicadors més destacables són els de l'atur femení i la bretxa de gènere. Durant el mes d'octubre del 2021, tot i que hi havia més dones que homes en edat de treballar, el 56,5 % de persones a l'atur a la metròpolis de Barcelona eren dones. A més, aquest biaix augmenta entre les persones més grans de 44 anys i entre les aturades de molt llarga durada (més de 24 mesos).

Els salaris continuen sent el principal indicador de desigualtat. La bretxa salarial mitjana se situa a l'entorn del 20 % al conjunt de l'AMB, que representa que els homes cobren 6.367 € anuals més que les dones per fer la mateixa feina. A més, les diferències salarials augmenten com més edat tenen les persones que treballen (les dones de més de 55 anys guanyen un 29 % menys que els homes). Tot i això, la diferència al territori metropolità és més petita que al conjunt de Catalunya i la bretxa s'ha reduït tres punts percentuals respecte al 2018.

L'Observatori de Gènere Metropolità respon a la necessitat de trobar estudis que facilitin dades sobre la situació desigual de les dones a la societat, concretament a l'àrea metropolitana de Barcelona, i també a escala local. Per aquest motiu, l'Observatori té previst, de cara a l'any 2022, continuar elaborant aquest informe de dades i incloure-hi indicadors propis. 

Perspectiva de gènere

L'AMB és una administració fortament compromesa amb els drets humans, la justícia i la igualtat. De fet, en el Pla d'actuació metropolità 2019-2023, el full de ruta de la institució, es fa palesa la vocació d'aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nenes, que és el que estableix el cinquè objectiu de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides. La perspectiva de gènere és present en les polítiques d'habitatge, ecologia o mobilitat, i també en altres àmbits com ara el desenvolupament social i econòmic. 
IMG

Compartir

Agència desenvolupament econòmic" activeplugins="displayfeatures" sendpageview="true">