Valorització de fang de potabilitzadora

Sorigue logo
Tema:
Aigua, Contaminació, Economia circular, Indústria, Residus, Tractament de residus
Sector:
Aigua, Construcció, Residus i reciclatge
Tipus:
Empreses
Categoria:
Economia circular
Subcategoria:
Bones pràctiques
Telèfon:
Correu electrònic:
Web:
Xarxes socials:

Descripció

Títol de l'acció: Valorització de fang de potabilitzadora

Localització: Sorigué. C/ José Agustín Goytisolo, 36, L'Hospitalet de Llobregat.

Tipus de col·laboració: Convocatòria 2019 de l'Agència de Residus de Catalunya sobre projectes que fomenten l'Economia Circular amb el suport d'Acció.

Estat: Finalitzat

Resum: El grup empresarial Sorigué té com a prioritat establir un models productius sostenibles a totes els seves àrees de negoci. A través de projectes de recerca s'impulsen solucions que permetin incorporar els principis de l'economia circular a les seves àrees d'actuació, entre les quals s'hi inclouen la construcció, la enginyeria i tecnologia de l'aigua, els materials, els serveis i l'energia.
Mitjançant una de les seves empreses de gestió de residus, Nordvert, s'ha desenvolupat el projecte per estudiar les possibilitats de valorització del fang de potabilitzadora com a substitut de matèries primeres al sector industrial. D'aquesta manera es volen aportar solucions per a reincorporar el subproducte a la cadena de producció, transformant el residu en un producte de valor.
Aquest projecte ha permès vincular tres de les àrees de negoci del grup: gestió del cicle de l'aigua, valorització de residus i construcció.

Objectius/Reptes: L'objectiu del projecte es donar valor als fangs de potabilitzadora com a material de substitució de matèries primeres per la indústria, principalment cimentera i ceràmica.

Descripció/Solució: S'ha realitzat un estudi de caracterització dels fangs provinents de diverses plantes de tractament d'aigua potable (ETAP Abrera i ETAP Cardedeu), i s'ha determinat que aquest subproducte presenta un alt contingut d'aluminosilicats (Al2O3; SiO2).
A partir d'aquesta caracterització, s'han estudiat les següents vies de valorització dels fangs de potabilitzadora
  • Fabricació de maons o material ceràmic
  • Síntesi de zeolites potàssiques com a fertilitzants d'alliberació prolongada
  • Elaboració de clinker per a la producció de ciment.

Resultats: Els resultats obtinguts determinen que la incorporació de fangs de potabilitzadora als forns de fabricació de clinker és compatible amb el procés productiu sense modificar la qualitat final del producte, pel que aquesta solució és una via interessant per a una gestió sostenible del residu sense afectar el medi ambient.
S'ha identificat un potencial interessant en la valorització del fang de potabilitzadora per a la fabricació de productes d'argila cuita, com teules o maó. Tot i així, cal complementar la viabilitat tècnica d'aquesta via amb un estudi específic per a avaluar si es poden complir els estàndards de qualitat necessaris.
La via de valorització de síntesi de zeolita potàssica es va descartar per les característiques finals de qualitat del producte a causa del baix índex d'intercanvi catiònic i les limitacions en la seva producció amb el medi ambient.

Contacte: Beatriz Corzo García

On

  • Sorigué Carrer José Agustín Goytisolo, 36, 08908, L'Hospitalet de Llobregat

Com anar-hi?
Transports al voltant de...

Compartir

Agència desenvolupament econòmic" activeplugins="displayfeatures" sendpageview="true">