Projecte SESAME

Formació en agricultura urbana i periurbana dissenyada com a part del projecte SESAME finançat pel programa europeu Erasmus+

Logo

L'objectiu és sensibilitzar els tècnics i càrrecs electes de les administracions locals sobre les claus per impulsar projectes en l'àmbit de l'agricultura urbana i periurbana a escala metropolitana.

Aquesta formació ha estat testada per càrrecs electes i tècnics de les administracions locals de Barcelona, Bolonya i Marsella.

L'accés a aquesta formació és lliure i gratuït, i inclou:

  • Cinc càpsules formatives en format audiovisual.
  • Per a cada càpsula, un document d'aprofundiment amb exemples d'iniciatives locals.
  • Un test d'autoavaluació per a cada mòdul.

Introducció

L'agricultura urbana i periurbana té una importància creixent en els àmbits territorial, ambiental, social i econòmic. Es tradueix en accions destinades a reconnectar la població urbana amb la producció agrícola i a relocalitzar els sistemes alimentaris fomentant circuits curts.

Guia d'usuari
Programa

El projecte SESAME
 

Logotips

 


L'AMB ha estat col·laborant en el projecte SESAME, finançat a través del programa Erasmus+ de la Unió Europea, per potenciar projectes agrícoles i d'emprenedoria en l'àmbit de l'agricultura metropolitana, mitjançant el desenvolupament de formacions innovadores, en concret el microaprenentatge "Reptes i oportunitats de l'agricultura metropolitana".

A més, l'Escola Agrària d'Amposta també ha desenvolupant part del projecte, mitjançant la creació d'un mòdul formatiu en emprenedoria d'agricultura metropolitana dins la seva oferta formativa, el qual ha estat testat pels alumnes i homologat per les autoritats educatives de la Generalitat.

Objectius del projecte

El projecte SESAME té com a objectiu principal impulsar el desplegament de projectes agrícoles en zones urbanes i periurbanes dels territoris socis mitjançant el desenvolupament de cursos de formació innovadors adaptats als actors clau del sector. Per a això, té en compte l'enfocament basat en competències i els reptes de la transició digital.

 

  • Fomentar l'emprenedoria mitjançant la creació del mòdul "Emprenedoria en l'agricultura urbana i periurbana" per validar aquestes competències dins el nivell IV de la formació professional agrícola.
  • Sensibilitzar els directius de la funció pública i de l'ordenació territorial sobre les palanques d'actuació destinades a facilitar el desenvolupament de l'agricultura urbana i periurbana a escala metropolitana mitjançant la creació del programa de formació en microaprenentatge "Reptes i oportunitats de l'agricultura metropolitana".
  • Promoure les sinergies entre aquests dos públics mitjançant l'oferta de formació transversal.
  • Descompartimentar les pràctiques a escala transnacional i agrupar experiències.

Aquestes accions s'han desenvolupat conjuntament amb altres centres de formació i les administracions metropolitanes de Marsella i Bolonya.

Formació en microaprenentatge. Reptes i oportunitats de l'agricultura metropolitana

Els projectes agrícoles requereixen diverses habilitats i coneixements per poder encaixar de manera sostenible al paisatge urbà. Des de la ideació fins a la implementació d'un projecte d'agricultura urbana i periurbana, es mobilitzaran diversos serveis de les administracions locals: legalitat, urbanisme, cohesió social, medi ambient, aigua i infraestructures, desenvolupament econòmic, comunicació, sistema d'informació, etc.

Per facilitar i tenir èxit en l'execució de projectes agrícoles, els tècnics i càrrecs electes també han de ser conscients dels desafiaments de l'agricultura a la ciutat, les oportunitats i les barreres que troben els promotors d'aquests projectes.

És per això que hem desenvolupat la capacitació de microaprenentatge "Reptes i oportunitats de l'agricultura metropolitana. Formació experimental per a municipis".

Aquesta formació respon a les necessitats de sensibilització dels tècnics i els càrrecs electes locals per permetre un abordatge transversal dels temes d'agricultura urbana i periurbana. Aquest mòduls s'han testat amb tècnics, agents i càrrecs electes de les ciutats de Barcelona, Bolonya i Marsella. A partir d'ara, podeu accedir a aquesta formació de manera gratuïta.

Dissenyada com una introducció a l'agricultura metropolitana, té com a objectiu sensibilitzar els treballadors públics i càrrecs electes, en tots els camps, de les eines d'acció destinades a facilitar el desenvolupament de l'agricultura en contextos urbans i periurbans.

Objectius professionals:

  • Identificar els diferents tipus d'agricultura urbana i periurbana, beneficis i serveis ecosistèmics, obstacles i límits.
  • Conèixer les palanques d'acció i les bones pràctiques d'aquí i d'altres llocs.
  • Facilitar l'adquisició de coneixements sobre agricultura urbana i periurbana.
  • Fomentar el treball transversal dins de la comunitat.

Conèixer més sobre el projecte SESAME
Accedir a altres versions de la formació

Entitats participants

Líder del projecte:
IRFEDD (Institut de Formation à l'Environnement et au Développement Durable).

Socis principals:
AVITEM (Agence des Villes et Territoires Méditerranéens Durables).
CFFPA Antibes (Centre de Formació Agrícola) representant d'UNIS VERT ( que agrupa 14 CFPPA de la Région Sud PACA).
Escola agrària Amposta (Centre de Formació Agrícole) representant del SERVEI AGRARI (que agrupa 14 institucions de Catalunya).
AMB (Area Metropolitana de Barcelona)
Eduscopi (Empresa especialitzada en ingenyeria pedagògica i numèrica).
Istituto Serpieri Bologna (Centre de Formació Agrícola) representant de Rete Agrari (que agrupa 16 institucions de la regió Emilia Romagna).
Città Metropolitana di Bologna (Métropole de Bologne)

Associats:
La Métropole d'Aix Marseille Provence (departaments de agricultura i polítiques de ciutat) participa en la concepció dels mòduls de formació a destins col·lectius territorials.
La Cité de l'agriculture participa en la concepció dels mòduls de formació a empreses.
Le Réseau AFAUP (Association Française de l'Agriculture Urbaine Professionnelle).
La Ville de Mouans-Sartoux (Alpes-Maritimes).
Le département d'Agriculture et Sciences Alimentaires d'Alma Mater Studiorum (Université de Bologna), portadora del projecte Erasmus + Urban Green Train, que serà la base de la formació a emprenedors.
L'Ufficio scolastico regionale per l'Emilia-Romagna (Ministère de l'instruction).

 

 

Logo Erasmus

 

 

Capítol 1

Què és l'agricultura metropolitana?

 

 


Píndola formativa mòdul 1
Test d'autoavaluació mòdul 1

 

 

Capítol 2

Donar suport a l'agricultura metropolitana: fomentar el desenvolupament d'habilitats

 

 


Píndola formativa mòdul 2
Test d'autoavaluació mòdul 2

 

 

Capítol 3

Com es pot facilitar la instal·lació de projectes agrícoles en zones urbanes? Superar els obstacles normatius i tècnics

 

 


Píndola formativa mòdul 3
Test d'autoavaluació mòdul 3

 

 

Capítol 4

Fomentar els projectes agrícoles en zones urbanes – Models de negoci i suport financer

 


Píndola formativa mòdul 4
Test d'autoavaluació mòdul 4

 

Capítol 5

Situar l'agricultura metropolitana en una estratègia agrícola i alimentària a gran escala

 


Píndola formativa mòdul 5
Test d'autoavaluació mòdul 5

 

Compartir

Agència desenvolupament econòmic" activeplugins="displayfeatures" sendpageview="true">