Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou desenvolupament econòmic

Pacte Industrial
Tema:
Economia circular
Sector:
Altres temes
Tipus:
Organismes
Categoria:
Economia circular
Subcategoria:
Projectes territorials
Telèfon:
Correu electrònic:
Web:
Xarxes socials:

Descripció

Títol: Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou desenvolupament econòmic

Subtítol: Cicle de jornades i tallers

Localització: Palau Macaya (Barcelona)

Resum: Organització d'un cicle de jornades i tallers participatius per analitzar com l'economia circular i la Indústria 4.0 obren camí a noves oportunitats de transformació del sector industrial, amb l'objectiu d'obtenir un seguit de propostes d'actuació que ajudin a impulsar una reindustrialització sostenible, amb l'economia circular com a pilar fonamental i la Indústria 4.0 i la digitalització com a eines facilitadores.

El cicle va comptar amb el suport del Palau Macaya de l'Obra Social "la Caixa".

Any d'inici: 2017

Objectius i reptes: Identificar tendències de futur i aportar propostes innovadores que serveixin d'orientació als agents socioeconòmics del territori per impulsar una reindustrialització sostenible.

Descripció i solució: El cicle va constar de dos tipus d'activitats.

D'una banda, es van celebrar tres jornades, amb taules rodones i conferències d'experts tant nacionals com internacionals sobre les temàtiques següents: "Indústria 4.0 i sostenibilitat", "Economia circular i ocupació per a una revolució industrial sostenible" i "Horitzons per a una reindustrialització sostenible. Experiències i conclusions".

D'altra banda, un grup d'experts es va encarregar de contrastar i debatre, en un seguit de tallers participatius, les reflexions dutes a terme a les jornades per tal d'extreure'n conclusions i propostes d'actuació.

Van formar part d'aquest grup d'experts una trentena de representants de diverses entitats que treballen per al desenvolupament econòmic metropolità: associacions empresarials i sindicals, ens locals (ajuntaments i ens supramunicipals) i institucions de l'àmbit universitari i la recerca.

Els resultats d'aquest projecte es van plasmar en un document de conclusions, que inclou un seguit de propostes per impulsar una reindustrialització sostenible.

Resultats: El document de conclusions recull el treball fet durant el cicle, incloent-hi un seguit de propostes per impulsar una reindustrialització sostenible.

Als tallers del cicle es van treballar més detalladament les idees que es compartien i debatien durant les jornades. Finalment, es van prioritzar aquells àmbits d'actuació que, tot i ser més rellevants per a la reindustrialització sostenible, tenien menys implantació a Catalunya i, per tant, el seu impuls és més necessari: l'economia circular, la capacitació professional, l'especialització territorial, la fabricació distribuïda i relocalització i l'acció col·lectiva com a instrument per tal que aquestes iniciatives tinguin èxit.

Per a cada àmbit d'actuació prioritari es detallen diverses propostes d'actuació.
· Economia circular: regulació del mercat laboral i les condicions laborals, acompanyament a les empreses i polítiques integrals i d'estímul.
· Capacitació professional: formació interdisciplinària, connexió dels actors del sistema educatiu i empreses, capacitació empresarial i canvis culturals.
· Especialització territorial: transversalitat i avantatges comparatius i ecosistemes d'innovació.
· Fabricació distribuïda i relocalització: relocalització de les activitats i serveis de manteniment.
· Acció col·lectiva: espais transdisciplinaris i intercanvi d'informació.

La visió que es projecta per al futur és la d'assolir un model productiu que operi dins dels límits de l'ecosistema i que aporti prosperitat i benestar a la societat.

Per ampliar informació, podeu consultar el document de conclusions i la relatoria del cicle a la web del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona.

Contacte: Alba Gubert Celma

Entitat: Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona

On

  • Associació del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona Parc de Can Buxeres, Av. Josep Tarradellas, s/n, Can Masover, 08906, L'Hospitalet de Llobregat

Com anar-hi?
Transports al voltant de...

Documents relacionats

Compartir

Agència desenvolupament econòmic" activeplugins="displayfeatures" sendpageview="true">