$htmlUtil.escapeAttribute(projecteImatgeTextAlt)

Foment de les monedes locals o complementàries

Desplegament de les monedes complementàries com a eina de desenvolupament local.

Fitxa tècnica

Àmbit:
Economies locals emergents
Data projecte:
10.2018
Estat:
En execució
Tipus:
Finançament, Projectes
Public:
Ajuntament, Emprenedor, Empresa
Relació:
Economia social i solidària, Emprenedoria i empresa, Ocupació i capacitació
Finalitat:
Donar a conèixer la potencialitat de les monedes complementàries com a eina de desenvolupament local a disposició de les administracions locals i de la societat civil. 

Descripció

El projecte vol generar informació sobre les monedes complementàries i posar-la a disposició de les administracions i agents socioeconòmics del territori; organitzar jornades i activitats per donar a conèixer les experiències locals de moneda complementària, i donar suport al seu desplegament en aquells municipis metropolitans que emprenguin aquesta iniciativa. Té com a objectius generals localitzar, dinamitzar i transformar la naturalesa dels intercanvis mitjançant la posada en valor de les capacitats productives no monetitzades. 

Les monedes complementàries són una eina de desenvolupament local que es poden emprar tant en economies fràgils com en territoris amb millors indicadors de renda i ocupació, on hi ha importants recursos infrautilitzats i sistemes de gestió ineficients. Poden ser una eina satisfactòria de desenvolupament per a les administracions locals en l'impuls al comerç local, l'atenció a col·lectius en risc d'exclusió, el foment de l'ocupabilitat local, la millora de les relacions veïnals, el suport al teixit associatiu, la gestió de residus, la recollida selectiva i la prevenció d'abocaments, entre altres competències.

Actualment, en el marc geogràfic del territori metropolità estan en funcionament tres monedes locals: la Grama, moneda digital dissenyada per circular entre el teixit comercial, social i econòmic de Santa Coloma de Gramanet; el Rec, que canalitza una part de la despesa pública a l'àrea de l'Eix Besòs de Barcelona, i el VilaWatt, que consisteix en la creació d'un operador local d'energia i i una moneda local per liderar el procés de transició energètica a Viladecans. Altres ciutats catalanes i europees tenen en marxa monedes locals com ara els Minuts, també present en el territori metropolità ja que ha estat adoptada al districte barceloní de Nou Barris. 

Recursos

Accions

Compartir