Hàbits i sistema alimentari

Notícia 11.12.18

Noves activitats educatives per fomentar hàbits sostenibles

El programa d'educació ambiental Compartim un Futur i l'Agència de Desenvolupament Econòmic han desenvolupat dos recursos educatius amb relació al sistema alimentari que volen fomentar hàbits sostenibles entre la població, promoure el pensament crític i oferir als ciutadans eines i valors necessaris per forjar un futur sostenible des de l'àmbit alimentari.

Els títols d'aquests recursos són "Ets el que menges. Hàbits alimentaris que treballen a favor teu" i "Som el que mengem. Implicacions socials i ambientals de la nostra alimentació" que, per al curs 2018-2019, s'ofereixen als centres de primària (cicle mitjà i superior) i secundària (ESO) del territori.

Aliments de proximitat, producció agrària i malbaratament alimentari

Quant a la proposta adreçada a alumnes d'educació primària, la temàtica es basa principalment en l'alimentació saludable. És una activitat orientada a reflexionar sobre la incidència dels hàbits alimentaris en la nostra salut i qualitat de vida, present i futura. Es treballen els fonaments d'una dieta saludable i equilibrada, la piràmide dels aliments i els riscos nutricionals i malalties que es deriven de l'abús de certs aliments i hàbits alimentaris. Mitjançant diverses dinàmiques s'analitzen i es comparen els ingredients de diferents productes alimentaris. S'aporten eines per a la crítica reflexiva sobre l'impacte en la salut, el medi ambient i l'entorn social i econòmic dels diferents hàbits alimentaris a través de l'explicació de conceptes i etiquetatges. L'activitat inclou un tastet d'alternatives saludables i un joc de cartes que permet elaborar un menú saludable i equilibrat utilitzant totes les eines i coneixements adquirits durant l'activitat.

Pel que fa a la segona proposta, dirigida als alumnes de primer i segon cicle de l'ESO, se centra principalment en la la producció i el consum d'aliments, així com les seves implicacions i impactes. L'alimentació és més que la satisfacció d'una necessitat humana bàsica. La forma en què ho fem, la forma en què produïm, elaborem, distribuïm i consumim els aliments té un impacte de primer ordre en la nostra salut, el medi ambient, els altres animals, l'àmbit sociocultural, l'activitat econòmica i fins i tot en l'estructura de les ciutats i la preservació del patrimoni compartit. Amb aquesta activitat els alumnes exploraran i analitzaran aquestes interaccions per avaluar de forma reflexiva les implicacions que es deriven de les diferents decisions que prenem a l'hora d'alimentar-nos, comparant-les amb el passat. Finalment es proposaran accions i hàbits com a factors per a un futur alimentari més sostenible.

Amb aquestes activitats, l'AMB inicia una línia de treball per fomentar el consum d'aliments de proximitat, valoritzar la producció agrària metropolitana i reduir el malbaratament alimentari, tot des de la perspectiva de la sostenibilitat.
IMG

Compartir

Agència desenvolupament econòmic" activeplugins="displayfeatures" sendpageview="true">